Gå til ejendomsadministration en Menu
Menu

Vejledning fra Datatilsynet om brug af AI-løsninger

I oktober 2023 udkom Datatilsynet med en vejledning om offentlige myndigheders brug af kunstig intelligens. Formålet med vejledningen er, at Datatilsynet gerne vil guide offentlige myndigheder, så man allerede i de første faser af implementeringen af nye AI løsninger, indtænker databeskyttelse, og dermed sikrer, at personoplysninger m.v. behandles korrekt og fortroligt. Datatilsynet oplyser desuden, at de i fremtiden vil udarbejde yderligere skabeloner og vejledninger til konsekvensanalyser og håndtering af risici forbundet med AI-løsninger.

Imidlertid offentliggjorde Datatilsynet i januar 2024 deres tilsynsplan for året, hvor ”Brug af kunstig intelligens og automatisering” er på listen over tilsynsaktiviteter, som man vil have skærpet fokus på i år. Du kan læse hele listen med særlige fokusområder for Datatilsynets tilsynsaktiviteter i 2024 her.

Med offentliggørelsen af vejledningen tilbage i oktober, og det nu skærpede fokusområde for Datatilsynets tilsynsaktiviteter i 2024, er det tilsyneladende et område, som offentlige myndigheder bør sætte sig nøje ind i. Vi opsummerer kort vejledningen herunder. 

Offentlige myndigheders brug af kunstig intelligens

Som følge af den teknologiske udvikling i vores samfund, bliver der naturligvis et større behov for effektivisering af vores ressourcer og processer. Dette har ledt til, at der ses implementering af AI-løsninger i den offentlige sektor.

Når en offentlig myndighed behandler personoplysninger, er den offentlige myndighed dataansvarlig, og har dermed ansvar for, at behandlingen sker i overensstemmelse med de persondataretlige regler. Netop derfor har Datatilsynet udgivet vejledningen, hvor man vil guide offentlige myndigheder i brugen af kunstig intelligens. 

Datatilsynet har i forbindelse med udarbejdelse af vejledningen undersøgt og kortlagt brugen af kunstig intelligens/AI-løsninger på tværs af den offentlige sektor. Resultatet af undersøgelsen viste at cirka en fjerdedel af de adspurgte myndigheder anvender AI-løsninger. Yderligere viste undersøgelsen, at der er sikret et sagligt behandlingsgrundlag for personoplysningerne, men at der generelt er udfordringer med overholdelse af kravet om konsekvensanalyser.

I vejledningen gennemgår Datatilsynet, hvilke grundlæggende overvejelser alle offentlige myndigheder bør gøre, inden de implementerer AI-løsninger. Dette har til formål at sikre et sagligt behandlingsgrundlag af personoplysninger.

Altovervejende er det grundlæggende forudsætninger for indkøb eller udvikling af AI-løsninger, at borgernes personoplysninger alene anvendes til et udtrykkeligt og legitimt formål, samt at der er en klar åbenhed herfor.

Hos Haugaard|Braad anbefaler vi, at organisationer og offentlige myndigheder sætter sig grundigt ind i vejledningen før man påbegynder implementering af nye AI løsninger. Datatilsynets vejledning kan tilgås her: Vejledning om brug af AI-løsninger

Har du imidlertid spørgsmål til vejledningen og dennes betydning for et eventuelt forstående projekt, står vores specialister hos Haugaard|Braad Advokatfirma naturligvis til rådighed.

NT (2)

Nikolaj Jalili-Trudslev

Partner og advokat (L) Erhvervsret nt@haugaardbraad.dk (+45) 31 10 07 17 linkedin Læs mere
JNO

Jesper Nørgaard Olesen

Advokatfuldmægtig Selskabsret Insolvens Aftaleret Erhvervsret jno@haugaardbraad.dk (+45) 40 80 16 54 linkedin Læs mere

Seneste nyheder

Jobannonce Nyhedsside 03.04.24

To af Aalborgs største advokatfirmaer lægges sammen

Advokatfirmaerne Haugaard|Braad og Hovmøller & Thorup, der begge er blandt de største advokathuse i Aalborg, lægges nu sammen.

Læs mere
Legal 500 2024 Teaser (400 X 296 Px) (1) 27.03.24

Haugaard|Braad fastholder stærk position i The Legal 500

Det internationale ratingbureau, The Legal 500, vurderer Haugaard|Braad som et af de førende danske advokatfirmaer indenfor insolvens og miljøret.

Læs mere
Regnemark Teaser 28.02.24

Haugaard|Braad bistår ved godkendelsen af Danmarks største vandværk

Efter en omfattende miljøvurdering og godkendelsesproces er moderniseringen af HOFORs vandværk, Værket ved Regnemark, godkendt.

Læs mere