Gå til ejendomsadministration en Menu
Menu

Ny kvikguide om krav til grøn markedsføring skal forhindre greenwashing

Kvikguide til grøn markedsføring

I juni 2021 sendte Forbrugerombudsmanden et udkast til en kvikguide til høring, som skal gøre det nemmere for erhvervsdrivende at overholde bestemmelserne i markedsføringsloven i forbindelse med grøn markedsføring. Den endelige kvikguide er nu offentliggjort.

Kvikguiden kommer som følge af, at Forbrugerombudsmanden har modtaget en lang række klager fra forbrugere om vildledende grøn markedsføring, også kaldet greenwashing, hvor virksomheder får produkter til at fremstå grønne og bæredygtige overfor forbrugerne – uden at udsagnene nødvendigvis er korrekte eller der forelægger dokumentation i form af undersøgelser fra uafhængige eksperter.

Formålet med kvikguiden er således at skabe bevidsthed hos de virksomheder, som benytter grøn markedsføring, og hjælpe dem til at forstå og efterleve reglerne på området.

Brugen af udsagn om bæredygtighed og udledning af drivhusgasser

En af ændringerne i den nye kvikguide er brugen af udsagn om bæredygtighed og udledning af drivhusgasser.

Kvikguiden angiver, at virksomheder ved brugen af bæredygtighed i deres markedsføring fremadrettet skal tage hensyn til sundhedsmæssige, sociale og etiske forhold. Endvidere skal påstande om bæredygtighed baseres på en livscyklusanalyse, som kan bevise, at virksomheden ikke har negativ indflydelse på kommende generationers mulighed for at få opfyldt deres behov.

Kvikguiden angiver desuden, hvornår virksomheder kan anvende udsagn i deres markedsføring om reduceret udledning af drivhusgasser, herunder udsagn som ’klimaneutral’, ’netto-nul-udledning’ eller ’30 % CO2-reduktion’.

Læs den fulde version af Kvikguide til virksomheder om miljømarkedsføring eller tilgå vores artikel om udkastet til kvikguiden her.

Tredobling af tilsyn med vildledende grøn markedsføring

Forbrugerombudsmanden varsler, at tilsynet med grøn markedsføring som minimum tredobles fremadrettet. En millionbevilling skal sikre at flere jurister ansættes alene til dette formål.

Imidlertid skal erhvervsdrivende, der markedsfører produkter med en særlig klima- eller miljømæssig fordel, være opmærksom på, at deres markedsføring ikke betragtes som vildledende i markedsføringslovens forstand, samt i tilstrækkeligt omfang at kunne dokumentere sådanne miljømæssige fordele.

Kontakt

For spørgsmål vedrørende markedsføringsretlige emner, herunder grøn markedsføring, er du velkommen til at kontakte specialistadvokat i erhvervsret, Nikolaj Jalili-Trudslev.

NT (2)

Nikolaj Jalili-Trudslev

Partner og advokat (L) Generel erhvervsret nt@haugaardbraad.dk (+45) 31 10 07 17 linkedin Læs mere

Seneste nyheder

Solcelleanlæg Teaser (1) 31.05.23

Udkast til solcellebekendtgørelse er sendt i høring

Plan- og Landdistriktsstyrelsen har sendt Udkast til bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land samt miljøvurdering i høring.

Læs mere
Ændringer Af Planloven I Høring Teaser 30.05.23

Lovforslag om væsentlige ændringer af planloven i høring

Et udkast til lovforslag om ændringer af planloven er sendt til høring frem til den 23. juni 2023. Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. januar 2024.

Læs mere
Ansættelsesbevislov2023teaser 26.05.23

Bliv klar til den nye ansættelsesbevislov træder i kraft

Den nye ansættelsesbevislov, som træder i kraft den 1. juli, har stor betydning for alle arbejdsgivere. Bliv opdateret på, hvad du som arbejdsgiver bør være særligt opmærksom på.

Læs mere