Gå til ejendomsadministration en Menu
Menu

Jobklausuler er med årsskiftet endeligt udfaset

Jobklausuler

Virksomheder og medarbejdere skal være opmærksomme på at jobklausuler, som er indgået inden den 1. januar 2016, i overensstemmelse med reglerne i den tidligere gældende jobklausullov pr. 1. januar 2021, ikke længere er gyldige, og dermed ikke kan håndhæves.

Hvad er en jobklausul?

En jobklausul er en aftale, som en arbejdsgiver indgår med anden virksomhed eller en medarbejder, med henblik på at hindre eller begrænse sine medarbejderes muligheder for at opnå ansættelse i en anden virksomhed.

En jobklausul kan således være en aftale mellem to eller flere virksomheder om, at virksomhederne ikke ansætter hinandens medarbejdere, eller en aftale mellem en virksomhed og en nøglemedarbejder om, at nøglemedarbejderen ikke må tage kollegaer med sig, hvis vedkommende forlader virksomheden.

Jobklausuler var tidligere reguleret i jobklausulloven, der blev ophævet med vedtagelsen af ansættelsesklausulloven, som trådte i kraft 1. januar 2016.

Overgangsreglerne udløb den 1. januar 2021

Af ansættelsesklausullovens § 3 fremgår det, at jobklausuler ikke gyldigt kan indgås. Siden ansættelsesklausulloven trådte i kraft den 1. januar 2016, har det således ikke været muligt for en virksomhed at indgå nye aftaler om jobklausuler.

Af ansættelsesklausulloven fremgår det dog også, at aftaler om jobklausuler, som er indgået inden den 1. januar 2016, i overensstemmelse med reglerne i den tidligere gældende jobklausullov, kunne opretholdes indtil den 1. januar 2021.

Overgangsreglen blev vedtaget med henblik på at give virksomhederne mulighed for at indrette sig efter det nye forbud.

Betydning for virksomheder og medarbejdere

Med årsskiftet er reglerne om jobklausuler endeligt udfaset, og virksomheder og medarbejdere skal derfor være opmærksomme på, at indgåede jobklausuler nu anses for bortfaldet uden videre, og dermed ikke længere kan håndhæves overfor aftaleparten.

Jobklausuler kan nu kun aftales i særlige undtagelsestilfælde. Dette er dels i virksomhedsoverdragelsessituationer, hvor der imidlertid gælder særlige regler i ansættelsesklausulloven, som virksomhederne skal iagttage samt ved brug af vikarer, i hvilken forbindelse reglerne i vikarloven skal iagttages.

Kontakt

For yderligere spørgsmål vedrørende jobklausuler, er du velkommen til at kontakte vores afdeling inden for generel erhvervsret:

Nikolaj Jalili-Trudslev partner og advokat

Nikolaj Jalili-Trudslev
Partner og advokat (L)
Mail: nj@haugaardbraad.dk
Telefon: +45 31 10 07 17

 

Advokatfuldmægtig Mette Thejl

Mette Thejl
Advokatfuldmægtig
Mail: met@haugaardbraad.dk
Telefon: +45 40 80 16 59

Seneste nyheder

Jobannonce Nyhedsside 03.04.24

To af Aalborgs største advokatfirmaer lægges sammen

Advokatfirmaerne Haugaard|Braad og Hovmøller & Thorup, der begge er blandt de største advokathuse i Aalborg, lægges nu sammen.

Læs mere
Legal 500 2024 Teaser (400 X 296 Px) (1) 27.03.24

Haugaard|Braad fastholder stærk position i The Legal 500

Det internationale ratingbureau, The Legal 500, vurderer Haugaard|Braad som et af de førende danske advokatfirmaer indenfor insolvens og miljøret.

Læs mere
Regnemark Teaser 28.02.24

Haugaard|Braad bistår ved godkendelsen af Danmarks største vandværk

Efter en omfattende miljøvurdering og godkendelsesproces er moderniseringen af HOFORs vandværk, Værket ved Regnemark, godkendt.

Læs mere