Gå til ejendomsadministration en Menu
Menu

Et af Danmarks større landbrug med mælkeproduktion er rekonstrueret og reddet

Stor mælkeproduktion rekonstrueret og reddet

En højtydende mælkeproduktion på 1000 malkekøer, og drift af 550 ha. jord, på en trecifret millionbalance har undgået konkurs.

Årsagen til de økonomiske udfordringer var historiske store tab af egenkapital da mælkekvoten blev afskaffet for år tilbage. Kombineret med besætningssygdom og sanering til følge samt et defekt malkecenter, ramte den ene ulykke efter den anden bedriften.

Heldigvis anerkendte Vestjysk Bank bedriftens underliggende stærke nøgletal, men desværre alt for store balance og belåning. Det medførte, at en rekonstruktion og tilpasning af balancen blev løsningen.

Mange arbejdspladser bevares i Vesthimmerlands Kommune, og sikring af stabil leverance af kvalitetsmælk til det lokale Nørager Mejeri, under Nordex Food Koncernen, med højkvalitets nicheproduktion af hvid ost til verdensmarkedet.

Samtlige aktører i processen har været dybt involverede, såvel landbrugeren H.P. Hornbjerg, de mange loyale medarbejdere, pengeinstituttet Vestjysk Bank, Vækstfonden og Dansk Landbrugskapital, Staldarkitekten v/ John Sørensen, bedriftens gårdråd og driftskonsulenter fra Hald&Lie samt økonomifunktionen fra Landbonord – og ikke mindst samarbejdspartneren Nørager Mejeri.

Rekonstruktørerne advokat Anders Braad, Haugaard|Braad Advokatfirma, og advokat Jens Paulsen, Dahl Advokatfirma, var beskikket af Skifteretten i Aalborg og fungerede igennem næsten 1 år indtil en endelig rekonstruktionsmodel kunne accepteres af de betydende kreditorer. Johs. Enevoldsen var udpeget som regnskabskyndig tillidsmand.

Mange udfordringer blev overvundet igennem processen, men slutfacit er, at rekonstruktionen blev en realitet med H.P. Hornbjerg som fortsættende ejer og driftsherre på Tinghøjgaard.

Med rekonstruktionen anmeldt til Skifteretten blev det muligt at skabe ro om bedriftens produktion, idet alene fremadrettede udgifter i den fortsatte produktion blev betalt, mens et grundlag for en ordning med de tidligere kreditorer blev undersøgt.

Anmeldelse af rekonstruktion (betalingsstandsning) skete i overensstemmelse med Vestjysk Bank, der også understøttede mælkeproduktionen med likviditet under processen.

Følgende tiltag blev indført for at opnå en bæredygtig drift fremadrettet:

 • Mælkeproduktionen blev løbende forbedret under rekonstruktionen og Vækstfonden tilsagde lån til investering i helt nyt malkecenter og ombygning af driftsbygninger.
 • Produktionsprocesserne blev ændret fra flere ”sites” til en centraliseret malkning.
 • Investering i nye, men absolut kun nødvendige maskiner.
 • Professionalisering af Gårdråd med kommercielle kompetencer.
 • Omlægning af finansieringen via DLR Realkredit og Vestjysk Bank.
 • Plan for generationsskifte inden for 8 år.

Nye regler medfører lettere og billigere adgang til rekonstruktion:

Rekonstruktion er blevet endnu mere aktuelt og meget mere økonomisk tilgængeligt for selv mindre virksomheder med økonomiske udfordringer.

Helt konkret betyder det følgende:

 • Indledning af rekonstruktion til beskyttelse af virksomheden kan stadig ske som modtræk til konkursbegæring – også selvom konkursbegæring og møde i skifteretten er berammet og forkyndt. Rekonstruktion behandles da først, idet konkursbegæringen tilsidesættes.
 • Nyt er at rekonstruktion kan anmeldes og opgives igen indenfor 4 uger, UDEN at det dermed betyder automatisk konkurs for virksomheden.
 • Nyt er, at det er billigere i fald der ikke beskikkes en regnskabskyndig tillidsmand (typisk en revisor), men alene rekonstruktør (typisk advokat).
 • Nyt er, at lønmodtageromkostninger op til rekonstruktion kan anmeldes i Lønmodtagernes Garantifond (LG), så snart ministeren sætter det i kraft, men loven desangående er vedtaget.
 • Der skal stadig stilles sikkerhed med kr. 30.000 til skifteretten som ved konkursbegæring. Og kun halvdelen kr. 15.000 såfremt der er stillet virksomhedspant i virksomhedens aktiver indenfor de sidste 2 år (uanset aflyst igen).

Hvornår er rekonstruktion aktuelt?

Rekonstruktion kan være højaktuel og eneste løsningsmodel, såfremt virksomheden har talrige ubetalte kreditorer, herunder stor gæld til offentligretlige kreditorer, evt. afledt af covid-19 krisen, der nødvendiggør økonomisk ”indhegning” af virksomhedens interesser.

Det er særdeles vigtigt for processen fortsat at være i dialog med pengeinstitut, realkredit og/eller private investorer samt evt. Vækstfonden.

Anders Braad – en af landets mest anvendte rekonstruktører

Advokat og partner, Anders Braad, har medvirket i et stort antal rekonstruktioner i Danmark og er en af de hyppigst anvendte rekonstruktører ifølge Statstidende.dk.

Anders Braad medvirker til et endnu større antal økonomiske løsninger udenretligt som et privat initiativ i samarbejde med finansieringsinstitutter - med enten afvikling eller fortsat drift for øje, herunder generationsskifte.

Kontakt

For yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte advokat og partner, Anders Braad.

AB

Anders Braad

Partner og advokat (L), mediator Insolvens Landbrug Fast ejendom Generel erhvervsret ab@haugaardbraad.dk (+45) 30 68 53 40 linkedin Læs mere

Seneste nyheder

Solcelleanlæg Teaser (1) 31.05.23

Udkast til solcellebekendtgørelse er sendt i høring

Plan- og Landdistriktsstyrelsen har sendt Udkast til bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land samt miljøvurdering i høring.

Læs mere
Ændringer Af Planloven I Høring Teaser 30.05.23

Lovforslag om væsentlige ændringer af planloven i høring

Et udkast til lovforslag om ændringer af planloven er sendt til høring frem til den 23. juni 2023. Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. januar 2024.

Læs mere
Ansættelsesbevislov2023teaser 26.05.23

Bliv klar til den nye ansættelsesbevislov træder i kraft

Den nye ansættelsesbevislov, som træder i kraft den 1. juli, har stor betydning for alle arbejdsgivere. Bliv opdateret på, hvad du som arbejdsgiver bør være særligt opmærksom på.

Læs mere