Gå til ejendomsadministration en Menu
Menu

Datatilsynet har udstedt bødevejledning

Datatilsynet har i januar 2021 udstedt en vejledning om udmåling af bøder til virksomheder. I vejledningen oplyser Datatilsynet ikke om forventede bødestørrelser for specifikke overtrædelser, men gennemgår fremgangsmåden, og de kriterier som Datatilsynet anvender, når der skal træffes afgørelse om bødestørrelser. Vejledningen skal bidrage til større gennemsigtighed i forhold til, hvordan Datatilsynet fastsætter størrelsen af de bøder, som Datatilsynet indstiller til.

Grundlæggende om fremgangsmåden

Ved beregning af bøder foretages der indledningsvist en fastsættelse af grundbeløbet.

Datatilsynet har kategoriseret overtrædelser af databeskyttelseslovgivningen alt efter deres alvor. Grundbeløbet fastsættes efter kategorien af overtrædelsen.

Efter fastlæggelsen af grundbeløbet, justeres bøden efter overtrædelsens karakter, alvor og varighed i det konkrete tilfælde. Derefter kan beløbet stige ved skærpende omstændigheder eller falde ved formildende omstændigheder.

Endeligt skal bødestørrelsens justeres, hvis den overstiger maksimummet fastsat i databeskyttelssforordningen.

Der er mulighed for, at der ved fastsættelse af bødestørrelsen kan tages højde for virksomhedens betalingsevne. Dette sker alene på opfordring fra virksomheden og under særlige omstændigheder.

Politiet udsteder bøder

Det er ikke Datatilsynet, men politiet som udsteder bøder for overtrædelse af databeskyttelseslovgivningen.

Datatilsynet politianmelder den dataansvarlige, hvis det vurderes at der er grundlag herfor. I den forbindelse vil Datatilsynet ofte indstille til, at den dataansvarlige pålægges en bøde. Herefter undersøger politiet, om der er grundlag for at rejse en sigtelse mv.

Læs Datatilsynets bødevejledning.

Kontakt

For yderligere spørgsmål vedrørende Datatilsynets bødevejledning, er du velkommen til at kontakte vores afdeling inden for generel erhvervsret:

Nikolaj Jalili-Trudslev
Partner og advokat (L)
Mail: nj@haugaardbraad.dk
Telefon: +45 31 10 07 17

 

Mette Thejl
Advokatfuldmægtig
Mail: met@haugaardbraad.dk
Telefon: +45 40 80 16 59

Seneste nyheder

Jobannonce Nyhedsside 03.04.24

To af Aalborgs største advokatfirmaer lægges sammen

Advokatfirmaerne Haugaard|Braad og Hovmøller & Thorup, der begge er blandt de største advokathuse i Aalborg, lægges nu sammen.

Læs mere
Legal 500 2024 Teaser (400 X 296 Px) (1) 27.03.24

Haugaard|Braad fastholder stærk position i The Legal 500

Det internationale ratingbureau, The Legal 500, vurderer Haugaard|Braad som et af de førende danske advokatfirmaer indenfor insolvens og miljøret.

Læs mere
Regnemark Teaser 28.02.24

Haugaard|Braad bistår ved godkendelsen af Danmarks største vandværk

Efter en omfattende miljøvurdering og godkendelsesproces er moderniseringen af HOFORs vandværk, Værket ved Regnemark, godkendt.

Læs mere