Gå til ejendomsadministration en Menu
Menu

Afgørelse om miljøvurdering af fredningsforslag ophæves

Miljøvurdering af fredningsforslag ophæves

Fredningsnævnet for Nordjylland traf i august 2019 afgørelse om, at der ikke var pligt til at gennemføre en miljøvurdering af et fremsat fredningsforslag. Afgørelsen er nu, med Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse, den 23. juni 2020, ophævet og sagen er hjemvist til fornyet behandling. Afgørelsen er interessant da Nævnets afgørelse betyder, at et fredningsforslag som udgangspunkt altid vil være en plan i miljøvurderingslovens forstand. Derudover fastslår afgørelsen også, at en positiv påvirkning af et internationalt naturbeskyttelsesområde udløser krav om gennemførelse af en væsentlighedsvurdering og mulig konsekvensvurdering i henhold til naturbeskyttelseslovens habitatbestemmelser.

Baggrunden for fredningsforslaget
Fredningsforslaget omfatter et 95 hektar stort klit- og strandområde beliggende i nærheden af to internationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000-områder).

Forslagsstillerne vurderede, at fredningsforslaget var omfattet af miljøvurderingslovens § 8, stk. 2, og at der forinden vedtagelse af forslaget skal gennemføres en screening for at vurdere, om planen skal underkastes en fuld miljøvurdering.

Forslagsstillerne udarbejdede derfor et screeningnotat, hvor det fremgik, at fredningsforslaget alene ville have positive indvirkninger på miljøet, og øge mulighederne for at udvide de nærliggende Natura 2000-områder på lang sigt. Vurderingen var ikke dokumenteret eller nærmere begrundet.

Primært på baggrund af det udarbejdede screeningsnotat vurderede Fredningsnævnet for Nordjylland, at fredningsforslaget ikke ville få væsentlige negative indvirkninger på miljøet, og traf afgørelse om at der ikke skulle gennemføres en miljøvurdering i henhold til miljøvurderingslovens regler.  

Screeningsafgørelsen blev indbragt for Miljø- og Fødevareklagenævnet af en lodsejer blandt andet med påstand om at screeningsafgørelsen var mangelfuld, da den ikke indeholdt en korrekt væsentlighedsvurdering efter habitatreglerne. 

Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse
Miljø- og Fødevareklagenævnet ophævede Fredningsnævnets afgørelse den 23. juni 2020. Afgørelsen er interessant fordi:

  1. Nævnets afgørelse medfører, at et fredningsforslag som udgangspunkt altid vil udgøre en plan i miljøvurderingslovens forstand, og
  2. Nævnet i afgørelsen udtrykkeligt angiver, at alle typer indvirkninger på et Natura 2000-område udløser krav om gennemførelse af en væsentlighedsvurdering og en mulig konsekvensvurdering i henhold til naturbeskyttelsesloven og habitatreguleringen.

______________________________________________________________________________

Haugaard|Braad Advokatfirma repræsenterede lodsejeren i sagen.

Kontakt vores ekspert

Seneste nyheder

Solcelleanlæg Teaser (1) 31.05.23

Udkast til solcellebekendtgørelse er sendt i høring

Plan- og Landdistriktsstyrelsen har sendt Udkast til bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land samt miljøvurdering i høring.

Læs mere
Ændringer Af Planloven I Høring Teaser 30.05.23

Lovforslag om væsentlige ændringer af planloven i høring

Et udkast til lovforslag om ændringer af planloven er sendt til høring frem til den 23. juni 2023. Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. januar 2024.

Læs mere
Ansættelsesbevislov2023teaser 26.05.23

Bliv klar til den nye ansættelsesbevislov træder i kraft

Den nye ansættelsesbevislov, som træder i kraft den 1. juli, har stor betydning for alle arbejdsgivere. Bliv opdateret på, hvad du som arbejdsgiver bør være særligt opmærksom på.

Læs mere