Gå til advokatfirma Menu
Menu

Ny lejelov træder i kraft pr. 1. juli 2022

Folketinget vedtog den 1. marts 2022 en ny lejelov, der får virkning allerede den 1. juli 2022.

Den nye lejelov er en sammenskrivning af leje- og boligreguleringsloven (lov om midlertidig regulering af boligforholdene), og formålet med sammenskrivningen har været at foretage en forenkling af lejelovgivningen, hvorfor ændringerne hovedsageligt er af sprogmæssig og strukturel karakter.

Det har ikke været tilsigtet, at retsforholdet mellem udlejer og lejer skulle forrykkes i forbindelse med sammenskrivningen. Der er dog enkelte indholdsmæssige ændringer, som udlejere skal være opmærksomme på.

Ny strukturering på boliglejelovgivningen

Med indførelsen af den nye lov den 1. juli 2022 ophæves den nuværende leje- og boligreguleringslov. Alle regler, der vedrører forholdet mellem udlejer og lejer, er herefter at finde i lejeloven.

Der indføres samtidig en ny lov om boligforhold, der viderefører de regler, der relaterer sig til myndighederne, og som tidligere var at finde i leje- og boligreguleringsloven. Loven vedrører ikke retsforholdet mellem lejer og udlejer. Loven viderefører bl.a. reglerne om bopælspligt, beboermaksimum, huslejenævn og Grundejernes Investeringsfond. Herudover indeholder loven de hidtil gældende regler i lov om kommunal anvisningsret til private udlejningsejendomme og lov om tvungen administration af udlejningsejendomme.

Ny typeformular

Inden juli 2022 forventes det, at Boligministeriet offentliggør en ny autoriseret typeformular, der erstatter den nuværende typeformular A 9. udgave. Indholdet af den nye typeformular er endnu ukendt.

Når den nye typeformular offentliggøres, skal den anvendes. Hvis en lejekontrakt herefter bliver indgået på typeformular A 9. udgave, vil bestemmelser i kontrakten, der pålægger lejeren større forpligtelser eller giver lejeren mindre rettigheder end angivet i loven, være ugyldige.

Ny skærpelse af reglerne om fremleje

Foranlediget af en række sager vedrørende svindel med depositum i forbindelse med fremleje af værelser, der har fanget mediernes opmærksomhed, er der indført en række nye regler, der styrker fremlejetageres retsstilling.

Fremlejegiveren kan fremover ikke opkræve mere i forudbetalt leje, end det beløb som fremlejetageren kan nå at udnytte i opsigelsesperioden. Reglerne forhindrer den hidtidige utilsigtede situation, hvor en fremlejegiver kunne opkræve forudbetalt leje for et tidsrum, som var længere end opsigelsesvarslets længde, og derved fik den overskydende forudbetalte leje reelt virkning som et ekstra depositum.

Der indføres en bødestraf for fremlejegivere, som ikke inden 6 uger fra fremlejeforholdets ophør eller endelig huslejenævnsafgørelse, hvis sag herom er indbragt for huslejenævnet, har foretaget endelig afregning og tilbagebetaling af overskydende depositum og forudbetalt leje.

Udlejere bliver fremover tildelt ret til at opsige lejere, der en eller flere gange misligholder sine forpligtelser mod en fremlejetager. Huslejenævnene får en pligt til at meddele udlejer, hvis fremlejegiver ikke har overholdt sine forpligtelser overfor fremlejetager i henhold til en afsagt huslejenævnsafgørelse. Når udlejer har modtaget to eller flere af disse meddelelser fra huslejenævnet, kan lejeforholdet mellem udlejer og fremlejegiver opsiges med 3 måneders varsel.

Nye regler om tilbudspligt

Sammenskrivningen medfører enkelte ændringer af tilbudspligtreglerne, herunder fremgår det af den nye lejelov, at spaltninger af selskaber medfører tilbudspligt, og at kravet om syn og skøn ved overdragelse af aktier og anparter fjernes, hvis selskabet ikke ejer andre aktiver end den tilbudspligtige ejendom.

Kontakt

Hos Haugaard|Braad Ejendomsadministration er alle medarbejdere sat grundigt ind i de nye regler, som træder i kraft den 1. juli 2022, og vi arbejder løbende på at tilpasse os de nye procedurer, der følger med. 

Hvis du har spørgsmål vedrørende den nye lejelov er du meget velkommen til at kontakte vores team af ejendomsadministratorer.

MPH

Martin Hedegaard

Partner og direktør, HD Ejendomsadministration mh@haugaardbraad.dk (+45) 98 77 50 41 linkedin Læs mere
TH

Tabita Højer

Partner og administrationschef Ejendomsadministration th@haugaardbraad.dk (+45) 98 77 50 46 linkedin Læs mere

Seneste nyheder

Dan Teaser 05.03.24

Stort tillykke til Dan

Vores ejendomsadministrator Dan Nielsen har netop afsluttet ejendomsadministratoruddannelsen ved Ejendom Danmark med et flot resultat. 

Læs mere
Teaser (1) 07.02.24

Haugaard|Braad Ejendomsadministration udvider teamet

Emma Gadensgaard og Maria Kjær Schmidt tiltræder som hhv. studentermedhjælper og praktikant.

Læs mere
Katrine Teaser 15.01.24

Ny ejendomsadministrator trainee

Katrine Fricke Stigsen overgår fra studentermedhjælper til ejendomsadministrations trainee. 

Læs mere