Gå til advokatfirma Menu
Menu

Ny lejekontrakt 2023 – typeformular A, 10. udgave

Indenrigs- og Boligministeriet har autoriseret en ny typeformular A, 10. udgave for udlejning af beboelseslejligheder, blandede lejemål samt værelser i private udlejningsejendomme. Typeformularen erstatter den hidtil gældende typeformular A, 9. udgave.

Fra den 1. januar 2023 skal alle udlejere bruge typeformular A, 10. udgave, hvis der ønskes anvendt en fortrykt formular. Den nye lejekontraktsformular for beboelse bliver dermed standarden fra 2023.

Typeformular A, 10. udgave er autoriseret pr. 1. september 2022, og kan derfor allerede anvendes i dag. Lige såvel som typeformular A, 9. udgave kan benyttes til og med den 31. december 2022. Det er underskriftsdatoen på lejekontrakten, der afgør fastlæggelsen af ovenstående datoer, og ikke lejeperiodens start. Anvendes typeformular A, 9. udgave fortsat frem til 31. december 2022 for lejemål, der tager sin begyndelse efter 1. januar 2023, er det derfor vigtigt at sørge for datering af underskriftstidspunktet.

Anvendes typeformular A, 9. udgave efter 31. december 2022 kan lejerne reelt kræve enhver fravigelse fra lejeloven, der pålægger lejerne flere forpligtigelser eller giver lejerne færre rettigheder end lejelovgivningens udgangspunkt, tilsidesat. Det kan derfor have alvorlige konsekvenser at anvende den forkerte typeformular.

Ændringer i typeformularen

Fortrykte vilkår i lejekontraktsformularens § 11:
Den største ændring i typeformular A, 10. udgave er at finde i § 11. Her er der indsat fortrykt tekst, hvor det udtrykkeligt skal angives, hvis lejen er fastsat efter reglerne om fri leje og hjemlen i lejelovens § 54 til at fastsætte lejen efter disse regler.

Der er ligeledes indsat fortrykt tekst vedrørende indgåelse af aftale om nettoprisindeksering af lejen. Her skal angives, hvornår reguleringen foretages, hvilken måneds nettoprisindeks der ligger til grund for reguleringen, og hvornår den første regulering finder sted. Vær dog opmærksom på lovindgrebet om loft for nettoprisindeksreguleringen på 4%, som gælder for 2022 og 2023.

Skriftlig mangelliste:
I den nuværende typeformular A, 9. udgave, angiver den fortrykte tekst, at lejer skriftligt, senest 14 dage efter lejeforholdets begyndelse, skal meddele udlejeren, hvis lejerne ønsker at påberåbe sig mangler. Kravet om skriftlighed er ikke videreført i typeformular A, 10. udgave. Alle udlejere bør derfor overveje at indsætte en klausul om skriftlighed i § 11.

Hent den nye lejekontrakt

Typeformular A, 10. udgave

Kontakt

Hvis du i forvejen er kunde hos Haugaard|Braad Ejendomsadministration, er vi opmærksomme på ændringen, og anvender naturligvis allerede typeformular A, 10. udgave.

Ved spørgsmål til den nye typeformular er du meget velkommen til at kontakte vores specialister.

TH

Tabita Højer

Partner og administrationschef Ejendomsadministration th@haugaardbraad.dk (+45) 98 77 50 46 linkedin Læs mere
KDK

Katrine Dons Kvottrup

Partner og advokat (L) Offentlig ret Fast ejendom Erhvervsret kl@haugaardbraad.dk (+45) 40 80 16 53 linkedin Læs mere

Seneste nyheder

Dan Teaser 05.03.24

Stort tillykke til Dan

Vores ejendomsadministrator Dan Nielsen har netop afsluttet ejendomsadministratoruddannelsen ved Ejendom Danmark med et flot resultat. 

Læs mere
Teaser (1) 07.02.24

Haugaard|Braad Ejendomsadministration udvider teamet

Emma Gadensgaard og Maria Kjær Schmidt tiltræder som hhv. studentermedhjælper og praktikant.

Læs mere
Katrine Teaser 15.01.24

Ny ejendomsadministrator trainee

Katrine Fricke Stigsen overgår fra studentermedhjælper til ejendomsadministrations trainee. 

Læs mere